Uncategorized

Small talk ili fenomen ćaskanja: sve što treba da znate

autogram bonton

Čak i ako ste negativno nastrojeni prema ovakvoj vrsti razgovora, savetujemo vas kako da nategnute razgovore opustite i okrenete sebi u korist. Verujte, nije tako loše kao što zvuči za razliku od vremena napolju ovih dana. Kad smo kod toga – pratite li prognozu? Aha, ni mi, ali znamo o čemu još možete da ćaskate!

 

Konverzacija sa nepoznatim ljudima u situacijama kao što su svečanosti, prijemi i slično može da bude veoma zanimljiva ukoliko znate kako da započnete i vodite razgovor. Ujedno to je i jedan od univerzalnih alata za sticanje korisnih poznanstava, poboljšavanje poslovnih odnosa, ili način dolaska do različitih korisnih informacija.

Ono što je važno da znate o small talku je da nije previše bitna sadržina razgovora, već je svrha ćaskanja da stvori lepu i prijatnu atmosferu kako bi se vaši sagovornici osećali dobro u vašem društvu. To je vrlo lako postići ako na lice nabacite prirodan i blag osmeh i usmerite svoj pogled na sagovornika tokom razgovora i time njoj ili njemu iskažete svoje blagonaklono interesovanje.

Profesionalni small talk započinje se “kao” slučajno, bez naizgled ikakve namere i obaveze za sagovornika. Ćaskanje može da se započne nekom činjenicom pa čak i komplimentom: “Čitala sam vaš članak u novinama pre nekog vremena i mnogo mi se svidelo kako ste izrazili svoje mišljenje”. Imajte na umu da ipak treba izbegavati teme o poslu, finansijama, zdravlju, porodici, a u ovakvom obliku razgovora ne treba se doticati ni religije, politike pa čak ni književnih naslova jer mišljenja se mogu razići pa se osećaj nelagodnosti ne može izbeći, ali to svako zna, zar ne? Isto se tiče davanja saveta – nemojte  ga davati dok vas ne zamole za savet.

U većini slučajeva, a to ćete primetiti i sami, ljudi vole da pričaju o sebi zato budite spremni da pažljivo slušate i podržavate razgovor jednostavnim odgovorima ili kratkim pitanjima koje sadrže pozitivnu notu. Pozitivan stav možete da izrazite  tako što ćete umesto rečenice “moglo bi da bude bolje” upotrebiti “savršenstvo nema definiciju” i slično.  To će ostaviti neverovatno dobar utisak na vašeg sagovornika. Izbegavajte da postavljate pitanja na koja se traži kratak odgovor kao što su to “da” ili “ne”, umesto toga postavite pitanje koje podrazumeva detaljan odgovor. Evo jedan primer kako to ne bi, odnosno kako bi trebalo da izlgeda:

Pogrešno: Da li ste bili na skijanu u Italiji?

Ispravno: Razmišljam da idem na skijanje u inostranstvo. Da li možda imate preporuku za neko lepo skijalište?

Prikladno je pričati o razlogu okupljanja i utiscima, vremenu, prirodi, premijeri ili događaju, o putovanjima: “Skoro sam se vratila iz Berlina i grad se uveliko priprema za Božić, mogu da kažem da je tamo vrlo prijatna praznična atmosfera i ljude je uhvatila božićna groznica oko poklona”.

Pažljivo pratite reakcije sagovornika jer ako primetite da njoj ili njemu nije zanimljivo, temu odmah promenite. Glavni kriterij za prepoznavanje pozitivnog rezultata je zadovoljstvo sagovornika i spremnost za nastavak konverzacije.

Nakon razgovora  zahvalite se za provod u lepom društvu, a takođe razgovor je prikladno završiti i na ovaj način:

“Nadam se da ćemo se uskoro videti ponovo” ili “Bilo mi je zadovoljstvo da razmenim mišljenja sa Vama”.

Ako vam ovaj mini priručnik zatreba na nekoj zabavi gde ste okruženi svojim nadređenima i uštogljenom atmosferom, uz savete šaljemo vam i jedno: srećno!

P.S. Ne zaboravite na šampanjac, neizostavan je u vašoj ruci.

Srodni članci

Uncategorized

Horoskop za Oktobar

Mesečni horoskop za oktobar 2018. godine Mesečni horoskop za oktobar: OVAN Prva polovina oktobra biće stresna za vas. Ovo je n...

Uncategorized

Horoskop za Septembar

Mesečni horoskop za Septembar: OVAN Prva polovina septembra dobra je za uslužne delatnosti. Usmerite se ka tome, ukoliko vam poslo...