Izbor redakcije

Najhrabrija žena u modi

moda pariz autogram

Za mene ne postoji veći uzor od žene koja napravi bilo kakvu vrstu revolucije. Bile to male revolucije u svakodnevnom životu ili neke malo veće ili one modne gde se pod revolucijom smatra – sloboda. Zato je heriona modne kolumne Sonia Rykiel, velika dama koja nije igrala po pravilima

 

Prvu modnu kolumnu koju ćete pročitati na Autogramu odlučila sam da posvetim gorepomenutoj i čuvenoj Sonii Rykiel. Ako se pitate zašto baš njoj, postoje tri razloga: prvi je taj što je ova legendarna dizajnerka preminula ove godine i treba joj odati počast upravo zbog njene legendarnosti, zatim zato što mi je Sonja jedno od omiljenih ženskih imena i na kraju, zato što je ova Francuskinja uspela da transformiše modu koju nosimo mi, formalno i neformalno zaposlene žene. Uz veliku dozu skromnosti moram da kažem da se pogledi na svet Sonie i nas ovde u Autogramu na dosta mesta podudaraju. Ono iza čega i mi sto procentno stojimo jeste ženska individualnost, autentičnost, hrabrost i sva moguća prava koja nam pripadaju. Zato je, složićete se, Sonia i bila logičan izbor za početak.

Dakle, šta je to tako legendarno uradila za svet mode? Pa, pre svega je žena koja kreira za žene. I kada je tako uvek je interesantno zapitati se kako ona vidi žene, kako nas posmatra? Kao što i njihovi dizajnovi variraju, tako generalno variraju i pogledi samih dizajnera na žene. Međutim, postoji nešto što nam je svima jasno, a to je da kad su pioniri u ovom poslu postavili pravila, moda ih je sledila. Ali danas, čak i u prestonici mode, Parizu, modni magovi kažu da se njihova moć drastično smanjila. Oni više nisu ti koji diktiraju pravila, oni su alhemičari koji želje pretvaraju u haljine. U tom društvu bila je i Sonja. Nije dizajnirala da bi postavljala trendove ali ipak je to radila i u amanet je ostavila nezanemarljive transformacije u svetu mode.

Njena žena kao objekat posmatranja je savremena žena. Ona koja je rastrzana između mnogobrojnih obaveza u toku dana. Ta zapravo idealna žena po njoj, je krhka ali jaka. Upravo ono što sve mi i jesmo. Jednom prilikom izjavila je kako su žene em zaposlene, em vode računa o deci, muževima, kući, toliko toga. „Pokušavam da kroz svoju odeću objasnim složenost života jedne žene,“ rekla je. Njena odeća je za svaki dan, tj. za svaki uobičajen dan jedne žene koja ima pregršt obaveza. „Bilo da smo niže, više, deblje, mršavije – zapravo smo sve jednake,“ takođe je dodala Sonia u intervjuu za Guardian pre par godina.

Ono čime je Sonia bila prilično opsednuta kada je u pitanju moda jesu materijali i to se veoma dobro vidi kroz njeno stvaralaštvo. Obožavala je krzno, kašmir, svilu i trudila se da ohrabri žene da takve materijale nose svakodnevno. Svaki dan je sam po sebi posebna prilika i baš treba da nosite najfinije stvari koje imate. Način na koji je ona kreirala garderobu imao je i tajnu poruku koja glasi: istaći se iz gomile. Znak da će se Sonia sa svojom modom istaći iz gomile bio je potez magazina ELLE, koji je na naslovnicu stavio mladu manekenku u džemperu koji je Sonia dizajnirala. Problem je naravno bio u džemepru jer se do tada na naslovnicama nalazila isključivo visoka moda. Međutim, zašto je taj džemper važan? Ako se vratimo par godina unazad srešćemo Soniu koja je došla do ideje da velike, vrećaste džempere zameni uskim, onakvim kakvi danas postoje i prate liniju ženskog tela. Genijalno, zar ne?

Ti „mali džemeperi“ koji su prvobitno podsećali na dečje jer ljudsko oko nije bilo naviknuto na takvu formu džempera, bili su simbol ’70-ih, alter ego džinsu. A duh čitave priče ležao je u slobodi ženskih pokreta.

Poznata Rykiel allure (privlačnost, glamur) jednako nestalna i elegantna i dan danas utiče na trendove. Slika pametne žene koja oblačenjem ne pokazuje buržoaske afinitete, već je umotana u vunu, merino ili kašmir toliko se uvukla u našu podsvest da je upravo ova slika postala ekvivalent eleganciji. Sonia je žene oslobodila od strogih odela uskog struka i velikih ramena i donela nam pariski stil koji je i sama volela: šik, seksi i opušten.

Ne morate da nosite Soniu da biste bile prave fashioniste. Poenta je u stavu i poenta je u ljubavi prema sebi. To je zakon mode koji je Sonia prepoznala i za koji je shvatila da će zauvek biti večan.

Foto: web / Getty Images

No posts to display.