Bonton

Vodič za dres-kod

Sigurno ste se nekada zapitali šta je pravilno obući u određenoj situaciji. Imam odgovor na pitanja pravilnog oblačenja po bontonu! Evo ih…

 

Black Tie

Pravilo bontona je da je dres-kod pod nazivom Black Tie u pozivnici za goste zakon. Poštujte ga jer domaćini događaja žele da vide gospodu u crnim smokinzima, a dame u elegantnim večernjim haljinama. Ali da li je organizator uvek sposoban da trezveno proceni stepen svečanosti događaja? Odgovor na pitanje zašto su gosti obučeni neprimereno krije se u činjenici da se ambicije organizatora ne poklapaju sa narcisoidnošću gostiju. Pozivnica na prezentaciju nove knjige ili automobila, otvaranje butika ili hotela nije povod za Black Tie… U suštini, ako prijem nema status gala prijema, dovoljno je navesti Cocktail Attire.

Uostalom: Black Tie za dame ne znači uvek da haljina mora da bude do poda, mini dužina je dozvoljena, međutim, što su konzervativnije prilika i publika, to je i dužina obaveznija.

Uzgred, uz smoking, leptir kravata nikada ne može da se zameni čak i najcrnjom dugačkom kravatom. Leptir kravate u boji su takođe neprimerene. Maramica u džepu na grudima, cvet u reveru i manžetne su primereni i pravilni načini za isticanje sopstvene individualnosti.

 

After Five

Ovakav dres-kod ne postoji u rečniku klasičnih dres-kodova. Ovaj naziv je verovatno nastao onda kada organizator nije siguran da gosti imaju mogućnost da se presvuku posle kancelarije, a imaju želju da skinu kravate, pa im se predlaže dres-kod After Five. Većina organizatora koji koriste ovakvu formulaciju, prosto se plaše da kažu Cocktail Attire, pa se upravo način koktel dres-koda podrazumeva.

Koktel dres-kod dopušta otvorena ramena i leđa, duboki dekolte, mini dužinu haljine, štikle kao i otvorenu obuću. U isto vreme dnevni dres-kod za kancelariju takvu slobodu ne dopušta.

Uzgred: kako bi se svakodnevni kancelarijski izgled doveo do opuštenog, neformalnog izgleda – kravata se može prosto zameniti sa manje konzervativnom ili se kravata sasvim skida, otkopčava se gornje dugme košulje i dodaje maramica u džep na grudima. Šta, pak, nikako ne biste trebali da uradite jeste da skinete sako ili pokažete tregere.

 

Business Best

Formulacija, koja po meni potcenjuje poslovne ljude kao klasu. Biznis klasu. Ako saradnik treba da se podseti da na svečani poslovni događaj treba da obuče svoje najbolje odelo i da poštuje sva pravila poslovnog dres-koda, onda to izgleda kao aluzija na to da se on obično oblači neprimereno ili neumesno. Najbolje u biznisu je praktikovati svakodnevnu podređenost klasičnim pravilima bontona gde je odeća potčinjena svakoj individualnoj ličnosti.

Uostalom, duple manžetne sa nitnama, i samo one smatraju se opuštenim za poslovnu košulju muškarcima. Crna obuća, i samo ona, jedina je umesna boja za grad posle posla.

Uzgred, optimalna dužina suknje u poslovnom dres-kodu je do kolena, a pantalone su slobodnog kroja. Obuća treba da je zatvorena sa potpeticama od najviše 7 santimetara. Lakirane cipele i torbice nisu za poslovno okruženje.

 

Јoš jednom: Black Tie 

Postoji nekoliko situacija ili tipova prijema gde se u naznaci pozivnice za dres-kod dozvoljava uključivanje i onih zvanica koje ne mogu sebi da priušte smoking, pa bi u skladu s pravilima bontona oni trebalo da upute svoje žaljenje o nemogućnosti da prisustvuju događaju. Naznake Black Tie Preffered, Black Tie Requested, Black Tie Optional, Black Tie Invited daju mogućnost za stilistički manevar s crnim odelom. U isto vreme, kada se uz Black Tie doda “Requiered” и “Only” oni aludiraju na to da među pozvanima postoje i oni koji nisu pažljivi i nisu u stanju da ozbiljno shvate obavezu dres koda Black Tie.

Uostalom, ako u pozivnici za večernji događaj nema naznake za dres-kod, onda se ima u vidu opušteni stil. Ali, treba znati da u zvaničnim krugovima termini informal и casual neće imati istu konotaciju kao i navećini privatnih događaja. U tom slučaju, ja se ne bih spustila niže od izgleda predviđenog za koktel party. Ako niste sigurni kakav dres-kod se predviđa na prijemu u nekoj ambasadi na primer, pozovite sekretara i pitajte ga za nivo događaja, rado će vam odgovoriti. Što je formalniji događaj, to vaš izgled treba da bude konzervativniji.

Srodni članci

Bonton

Uvod u aristokratiju II

10 zapovesti Neofita. DRUGI DEO U prethodnom članku "Uvod u aristokratiju" smo saznali ko su to neofiti i zašto aristokrate ba...

Bonton

Uvod u aristokratiju

10 zapovesti Neofita. PRVI DEO Ko su to neofiti? U srpskom jeziku jednostavno nemamo adekvatan prevod za to. Verovatno i zbog na...