Bonton

Bonton za stolom

Da li ste znali da kada za ručkom poželite “Prijatno”, Vi ste u stvari nekulturni?! Pročitajte ovaj članak i možda ćete videti gde ste grešili.

●    Na Gala večeri

Prokletstvo otmenih prijema su telefoni i damske torbice na stolu. Da, iPhone i torbice Bottega Veneta  su skoro isti statusni simbol kao prstenje Bulgary i Cartier sat. Stoga gost kada ih stavi na sto odmah sebi smanjuje lični društveni status do nivoa srednje klase! Ne samo zbog toga što je to nepristojno namerno narušavati pažljivo uređen sto ličnim stvarima, već i zato što se na takav gest  gleda kao na bestidno samozadovoljstvo.
U nekim restoranima će vam predložiti držač ili korpu za stvari. Ako ne, onda pismo-tašnicu možete staviti na stolicu desno od sebe, tote-tašnu između naslona i leđa, poshete-tašnu na kolena ispod salvete. Velike hobo-torbe i ruksaci se obično ostavljaju u garderobi, iako su slične stvari s večernjom toaletom više nego nepotrebne. Telefon treba da je stavljen na režim bez zvuka u tašnicu ili u unutrašnji džep sakoa.

●    U restoranu

Ignorisanje salvete. Taj koji je navikao na fast food, gde gomila papirnih salveta rešava probleme i kijavice i vlažnih ruku i karmina, tekstilne salvete mu liče na atavizam. Ipak, bez tekstilne salvete od lana, pamuka ili damasta ugledan restoran ne može da zamisli dostojanstveno postojanje, kao ni gost dostajan ručak.

Salvetu treba da raširite preko kolena kada se smestite za stolom. Ne stavljati je oko vrata, ne ostavljati je na stolu, već je raširiti preko kolena. Inače, salveta ničemu ne služi osim za usne i prste. Čak ni papirna. Ustajući privremeno od stola salveta se ostavlja na sedalu stolice, a kad sasvim odlazite od stola onda levo od tanjira, ne slažući je.

●    U gostima

Digitalizacija i razgovori o jelu. Svima koji se s teškoćom bore s iskušenjem da provere mesindžer ili da naprave snimak jela za rubriku #foodporn ili selfie u efektnom enterijeru nečije trpezarije, svakom ko jedva čeka priliku da zatraži lozinku za wifi ili punjač: preporučuje se da telefon zaboravi kod kuće, što se bontona tiče.
Aktovi svakodnevne ljudske pažnje kao što su poželeti prijatan apetit, udeliti bezbroj komplimenata jelima s epitetom „jako je ukusno“ i razgovor o receptima verovali ili ne nisu znaci dobrog vaspitanja!
Ručak i slavlje je vrsta komunikacije, gde hrana je samo prateća komponenta. Razgovori radi skretanja pažnje od teme probave su jedina dozvoljena taktika. S druge strane: Politika, romantika, religija, gastronomske restrikcije, masne šale, ili totalno ćutanje su tabu za stolom!

●    Na banketu

Tanjir u jednoj ruci, piće u drugoj… i zamišljeno lice koje žvaće je komunikacioni promašaj. Nije vam do osmeha i rukovanja, ne možete da razmenite vizit-karte, a sigurno vam nije do smalltalk-a? Jednostavno, jelo na koktelima, pauzama za kafu i banketima ne traba da bude u prvom planu. Oni koji to zaborave izgledaju pomalo glupo u mondenskom ili profesionalnom okruženju.

Zato, ili čašu ili tanjir (na kojem ne sme da bude gomila hrane) držimo jedno za drugim, i to samo u levoj ruci! Desnu ruku ostavljamo slobodnom radi komunikacije.

●    Na poslovnom ručku

Izbor vina i plaćanje računa. Vino i piće bira onaj koji je pozvan! U skladu s dobrim manirima prihvaćeno je da treba naručiti piće koje je naručio klijent ili partner, iz solidarnosti. Ako vaš  gost pije mineralnu vodu, pijte zajedno s njim. Ako pije vino ne odbijajte, ispijte malo i ako ne želite ili ne možete piti, onda ni ne ispijajte do kraja-vašu čašu neće dolivati.
Račun plaća onaj koji poziva, logično. Taj trošak ide kao trošak reprezentacije i ne dozvoljava se diskusija o tome. Da ne stavljate svog gosta u neprijatnu situaciju, ne tražite račun, nego se izvinite na minutu bez objašnjenja razloga i platite račun kod konobara.

●    Dečje slavlje

Fingerfood ili pribor za jelo umesto ruku. Bonton počinje za stolom. Ako su se do 15. godine vaša deca privikla na fingerfood i s teškoćom koriste pribor za jelo –krivite za to samo sebe. Organizovano kućno slavlje je prekrasan način da se deci pokaže da se desert jede posle glavnog jela, a glavno jelo posle supe, da se novo jelo nikada ne služi na već korišćenom tanjiru i uz svako novo jelo se daje novi pribor, da čak ni običnu papirnu salvetu nikada ne može da zameni parče kuhinjskog papirnog ubrusa, da se sve vreme sedenja za stolom salveta drži na kolenima i usta se njome ne brišu nego se ustima salveta samo dodiruje, da gosti pristupaju jelu tek posle domaćina, čak ako je to i dete.

Posle završetka svečanosti gledajte da se u svakodnevnom životu deci ne vrate loše navike: Ne naginjati se nad tanjirom s jelom! Za stolom treba sedeti sa ispravnim leđima i pažljivo prinositi jelo do usta! Hladiti jelo ili piće duvanjem i upornim mešanjem nije dozvoljeno već treba mirno sačekati da se samo prohladi. Laktove na stolu i gestikulaciju s priborom za jelom zaboraviti!

 

Da li ste znali: “Prijatno” je takođe neprihvatljivo izgovoriti za stolom. U aristokratskim krugovima to se ne praktikuje. Ipak pravilo savremenog bontona je učiniti komunikaciju prijatnije, tako da ako Vam neko kaže “prijatno” – zahvalite se.

Srodni članci

Bonton

Uvod u aristokratiju II

10 zapovesti Neofita. DRUGI DEO U prethodnom članku "Uvod u aristokratiju" smo saznali ko su to neofiti i zašto aristokrate ba...

Bonton

Uvod u aristokratiju

10 zapovesti Neofita. PRVI DEO Ko su to neofiti? U srpskom jeziku jednostavno nemamo adekvatan prevod za to. Verovatno i zbog na...